NIEUWS

Hier vind je en web-applicatie, waarin je je Copic-kleuren kunt opslaan. Nooit meer dubbele markers kopen, ze staan op je telefoon. Ik vond een Nederlandse beschrijving over deze app.

Ik vond in de App Store een nieuwe app om je voorraad Copics vast te leggen, de uitleg is in het Japans, maar de plaatjes zijn goed herkenbaar.


vrijdag 13 november 2015

Veel gestelde vragen en novembergroeten

Hallo Copiclovers,
de afgelopen maanden heb ik mijn Copics op een heel andere manier gebruikt dan ik gewoonlijk doe. Ik maakte er achtergronden mee, met rubberen blokjes- en streepjesstempels. Hierdoor kreeg een grote groep mensen, die graag stempelen belangstelling voor de Copics. 
Bij deze technieken heb je vaak genoeg aan 3 markers, waarmee je dan al heel diverse achtergronden kunt maken.
Op veel beurzen en workshops heb ik mensen er kennis mee laten maken. Zoals al in een eerder bericht vermeld staat, is van deze Copic Techniek een video gemaakt. 
Ik krijg er nog steeds geen genoeg van, vandaag laat ik jullie wat bloemenkaarten zien. Ik heb een bijzonder soort stempels gebruikt, namelijk polymeerstempels. Deze hebben veel eigenschappen van rubberstempels, met het voordeel dat ze doorzichtig zijn. Met deze stempels kan ik ook met Stazon op Glossy papier stempelen, in tegenstelling tot clearstamps, waarmee dat niet lukt.
Hieronder zal ik de vele vragen, die ik per mail of FB kreeg over deze techniek, beantwoorden. Mijn kaarten toon ik door het bericht heen.

De vragen die ik kreeg:
1. Welke kleuren Copics moet je gebruiken?
Dat ligt aan jouw eigen smaak, houd je van fel combineer dan rustig een YR09-V09-RV66 of een BG49 met elkaar. Bedenk dat de inkt wordt bespoten met de Activator, waardoor de inkt verdund wordt. De eerste afdruk is feller dan de vierde of vijfde die je maakt. Wil een landschapje maken , neem dan voor de bovenkant een lichte blauwe tint bv B41 en 45 en voor de onderkant een beige kleur bv E23.
Meng de kleuren niet teveel door elkaar bij het oppakken van de inkt, ze kunnen dan wat van hun helderheid verliezen en een minder mooi effect geven.
2. Wat is een Activator en wat doet deze? Kun je ook ander alcohol gebruiken?
Activator is een speciale soort alcohol die de Copic inkt weer activeert, oplost waardoor je  hem op kan nemen op je stempelblok en er een afdruk mee kan maken. Ik heb nog geen andere alcohol geprobeerd, maar wel gehoord dat het minder goed werkt.
3. Welk papier kun je gebruiken?
Ik werk het liefst op Glossy paper, of Chromolux dit is een hoogglanspapier dat een prachtige kleur en glans geeft aan mijn stempelwerk. Je kunt ook Perfect Coloring Paper gebruiken, dan is het resultaat matter, het voordeel van dit papier  is dat je bij gebruik van Memento als stempelinkt,  je afbeelding nog kan inkleuren.
4. Welke stempelinkt gebruik je?
Op zich kun je over een Copic achtergrond elke soort inkt gebruiken, Distress inkt zal wat slechter gaan door het grote watergehalte.
Ik gebruik het volgende:
glossy paper + rubber of polymeer stempel--- Stazon ( snel droog)
glossy paper + clear stempel---- Versafine ( schuift snel en moet je laten drogen)
glossy paper + clear, rubber of polymeer stempel, nog inkleurbaar----- Memento (afdruk niet zo zwart)
PCP en allerlei soorten stempels ---Archival of Versafine 
PCP en allerlei soorten stempels, nog inkleurbaar ---Memento
n.b. Memento geeft niet zo'n diep zwarte afdruk, verder is het een perfecte inkt voor allerlei soorten stempels en papier. 
5. Kun je deze techniek ook doen met andere inkten?
Daarop antwoord ik dat je moet gaan experimenteren met de inkten die jij hebt, maar er kunnen alleen inkten op alcoholbasis gebruikt worden op het mooie Glossy paper.
Gebruik bij inkten op waterbasis geen Activator maar water.

gebruikte materialen voor deze kaarten:
Copic Markers in diverse kleuren
glossypaper
Activator
achtergrond stempels van Katzelkraft
Polymeer stempels van het Scrapbookatelier
Stazon Jet Black

Ik hoop dat de vragen hiermee beantwoord zijn, 
tot een volgend keer
Groet Diny

5 opmerkingen:

Unknown zei

Wat een super leuke blogpost Diny, erg duidelijk. Ik heb zelf ook al heerlijk met deze techniek gewerkt en vind het fantastisch!

lieve groetjes
Renata

Juanita zei

Echt heel mooi!! Dankje voor de uitleg Diny.
Liefs Juanita

Juanita zei

Echt heel mooi!! Dankje voor de uitleg Diny.
Liefs Juanita

Heleen zei

Lijkt me super duidelijk zo Diny! Zo kan iedereen op een simpele manier prachtige kaarten maken.
Lieve groetjes,
Heleen

Ilona Keller van Deursen zei

Een hele fijne duidelijke uitleg!