NIEUWS

Hier vind je en web-applicatie, waarin je je Copic-kleuren kunt opslaan. Nooit meer dubbele markers kopen, ze staan op je telefoon. Ik vond een Nederlandse beschrijving over deze app.

Ik vond in de App Store een nieuwe app om je voorraad Copics vast te leggen, de uitleg is in het Japans, maar de plaatjes zijn goed herkenbaar.


zondag 29 maart 2015

Tutorial: ballonnen kleuren


Hallo beste Copic fans,

Hopelijk hebben jullie een hele fijne zondag!
Vandaag wil ik jullie graag laten zien hoe ik de ballonnen gekleurd heb op dit kaartje:


De stempels zijn van Mama Elephant (Up and away). Ik heb ze met zwarte Memento op een blad Perfect Colouring paper gestempeld. 


Iedere ballon wordt laagje voor laagje ingekleurd. De ballonnen zullen de kleuren geel, blauw, rood en groen krijgen. Voor de eerste laag heb ik van iedere gekozen kleur de lichtste kleur gebruikt:


Normaal zou ik de ballonnen stuk voor stuk (dus per kleur) inkleuren maar voor deze tutorial vond ik het handiger om laag voor laag te laten zien. De eerste laag ziet er dan zo uit:


Dan ga ik met de 2e laag beginnen en daarvoor gebruik ik voor iedere kleur een iets donkere variant. Ik bepaal dat het licht van boven op de ballonnen schijnt en dat er dus schaduw zal zijn aan de onderkant van de ballonnen. De onderkant van de ballonnen zal dus steeds wat donkerder zijn. De bovenkant wordt de lichtste kant. Daarnaast moet ik er natuurlijk ook rekening mee houden dat de ballonnen elkaar ook schaduw geven. Dus daar waar de ballonnen iets achter elkaar vallen, valt er ook een schaduwrand langs de ballon die iets achter de andere valt. 
Voor de 2e laag heb ik de volgende kleuren gekozen:


Iedere kleur begin ik met licht strijkende bewegingen aan te brengen van onder de ballon naar boven. Deze ballonnetjes zijn mooi rond dus houd er rekening mee dat de donkere schaduw die je aanbrengt ook een beetje rond loopt. Hoe dunner dat je de donkere streepjes aanbrengt, hoe makkelijker het straks wordt om de kleuren te blenden. Dus zorg dat je het uiterste puntje van de stift gebruikt, licht aanbrengen, niet te hard het papier raken....
Dan zou dit het resultaat moeten zijn:


Dat ziet er niet zo fraai uit natuurlijk, maar geen zorgen. Het contrast ga je nu weg werken door er met de eerstgenoemde, lichtere kleuren nogmaals overheen te gaan. Ook weer met een licht strijkende beweging. Zo kunnen de nu nog zichtbare overgangen zich blenden. Op de volgende foto zie je dat de kleuren al wat meer geblend zijn:


Nu ga je de volgende, derde, laag aanbrengen. Daarvoor heb ik markers gekozen die weer iets donkerder zijn dan de laatste die ik gebruikte:


De vorige laag heb ik ongeveer tot de helft van de ballonnetjes gebruikt. Deze nieuwe, donkerste, laag breng ik vooral aan de onderkanten aan (waar het licht dat van boven komt dus de meeste schaduw veroorzaakt) en aan de kanten waar de ballonnen elkaar schaduw geven.


Ook hier zie je nu weer grote contrasten tussen licht en donker die je weg gaat werken door te blenden. Als eerste ga je de "middenkleuren" die we hiervoor gebruikt hebben nogmaals gebruiken. Daarmee ga je nu de donkerste kleuren blenden. Als je dat gedaan hebt ga je ook weer met de lichtste kleuren de middenkleuren blenden. 


Ieder ballonnetje wordt op deze manier laag voor laag opgebouwd. Je kunt behoorlijk wat laagjes opbouwen als je niet helemaal tevreden bent. Maar pas op, je kunt niet onbeperkt doorgaan want ook dit papier heeft een maximum wat het kan verwerken aan inkt. Vaak heeft het ook nog wel nut om even een half uurtje het werk aan de kant te leggen. De inkt heeft dan even maximaal kunnen blenden en drogen. Bovendien kijk je er dan ook weer even met een frisse blik tegenaan :-)


Vergeet niet dat je soms ook weer even de donkerste kleur opnieuw, licht aan moet brengen. 
Tenslotte, om de ballonnen nog iets meer op te peppen heb ik met een witte Sharpie pen kleine streepjes gemaakt. Op die manier accentueer je nog meer het licht dat van boven komt.

En dit is dan het eindresultaat:


Ik hoop dat ik jullie wat tips heb gegeven hoe je ballonnen in kunt kleuren. Bedankt voor het langskomen op dit blog en hopelijk weer tot ziens!

Creatieve groetjes,

Marielle Weichert

3 opmerkingen:

Janette van Otterlo zei

Superleuk. Ik heb net gister een "ballonnenstempel" gekocht, ga je techniek gelijk proberen ☺
Grtz Janette

Unknown zei

Wat een vrolijke kaart!

Marielle Weichert zei

Bedankt voor jullie compliment! Wat toevallig Janette, veel succes en plezier!