NIEUWS

Hier vind je en web-applicatie, waarin je je Copic-kleuren kunt opslaan. Nooit meer dubbele markers kopen, ze staan op je telefoon. Ik vond een Nederlandse beschrijving over deze app.

Ik vond in de App Store een nieuwe app om je voorraad Copics vast te leggen, de uitleg is in het Japans, maar de plaatjes zijn goed herkenbaar.


zondag 11 november 2012

Met Copics kleuren op textiel

 
 
Hallo allemaal,
Dat copic markers veelzijdig bruikbaar zijn weten jullie natuurlijk al lang en vandaag wil ik jullie graag laten zien dat je er ook op textiel stempels mee kunt inkleuren. Deze kleine meid - een stempel van Saturated Canary - is 'Daddy's girl', hartstikke leuk toch om ook eens anders te gebruiken dan op een kaart?!
Goed, op de foto hieronder laat ik zien wat je ervoor nodig hebt om op textiel te werken.
 

 Allereerst natuurlijk een transfer sheet! Daar ga je je afdrukje op stempelen. Bij diverse winkels is dit verkrijgbaar. Let er wel op dat je transfer papier gebruikt voor witte kleding!
Dan je gebruikelijke spulletjes stempel/inkt etc en bakpapier.Hier is het meiske gestempeld op transfer papier. Je volgt gewoon de instructies die op de verpakking staan. Knip haar zo dicht mogelijk langs de stempellijn uit. Dit is puur zodat je na het strijkproces alleen je afdrukje nog ziet en geen overtollig transfer papier.

 
Volgens de werkbeschrijving bij het papier zou ik nu het afdrukje met de inktkant op het kledingstuk moeten leggen. Je krijgt dan een gespiegelde afdruk. Dat was nou net wat ik niet wilde en het hoeft dus ook niet.
 

Ik heb de achterkant (deel met de rode ruit erop) voorzichtig van het transfer papier afgehaald en leg het afdrukje zo neer met de gestempelde kant naarboven.


Hier heb je dan het bakpapier nodig! Leg je afdrukje in de goede positie, bakpapier erop en strijken maar!

Dan komt nu het leuke deel. Het afdrukje is in het textiel gebrand en we gaan kleuren! Let er wel op dat je iets direct onder het te kleuren afdrukje legt zodat de inkt niet doorvloeit naar het achterpand van het kledingstuk. Ik heb een kleine groene werkmat in de kleding geschoven zodat ik gelijk een stevige ondergrond heb.

Kleuren gaat prima op textiel maar verwacht niet dat je net zo gedetailleerd kunt werken als op papier. Het materiaal is zo anders dan papier dat blenden moeilijk gaat. Het voordeel is echter dat je met 1 marker wel makkelijker schaduw kunt maken doordat de inkt snel droogt. Op de foto hierboven heb ik het gezicht gekleurd met E00. Het donkere deel onder de haargrens is met dezelfde marker gedaan.


Het is makkelijker om op textiel van licht naar donker te werken. Ik heb hier het haar volledig met E41 gekleurd.


Hier heb ik na de E41, de E43 en daarna E44 gebruikt om meer structuur in het haar te krijgen en zoals je ziet gaat dat prima.


Dit proces heb ik herhaald voor de slofjes en de beer.

Het nachtponnetje? heb ik gekleurd met R81 als basis, daarna R83en R85 voor meer diepte gebruikt.
Nadat het afdrukje tot mijn tevredenheid was gekleurd, heb ik het geheel nog een keer gestreken zodat de kleur er goed in brandt als het ware. Gebruik ook nu weer bakpapier op je werkje om het te beschermen.


Dit is dan het eindresultaat geworden :)
In principe kun je dit op elk soort textiel doen zolang het weefsel niet al te grof is. Bij wijze van proef heb ik het rompetje nadien op 40 graden in de witte was gewassen en de kleuren zijn nog goed! Het transfer papier houdt dus als het ware de copic kleuren vast.


Tot slot nog een foto van de gebruikte markers. De blender heb ik gebruikt om hier en daar wat kleur buiten de lijntjes weg te halen en zelfs dat lukt prima op textiel.

Het was ontzettend leuk om te doen en de mogelijkheden lijken eindeloos, rompers,
t-shirts, kussentjes, theedoeken versieren.....
Ik hoop jullie met deze tutorial wat inspiratie te hebben gegeven. Verder ben ik erg benieuwd wat jullie ervan vinden en wens ik jullie nog een fijne zondag.
Bedankt voor je bezoek aan het Copic Blog!

Groetjes, Samantha


9 opmerkingen:

celia zei

Schitterend...het proberen waard!!! En zoals je zegt.....eindeloze mogelijkheden! Bedankt voor de duidelijke tutorial. Veel liefs,Celia.

nettie53 zei

Dit is heel leuk!! Bedankt

Anita's blog zei

Wat geweldig gedaan en een heel leuk idee!
groet Anita

Frouwkje zei

Wat is dit superleuk Samantha!! Duidelijke uitleg ook! Vroeg me al af of je het dan ook kon wassen. Zelfs dat heb je uitgeprobeerd!!
Echt gaaf!!!
Liefs, Frouwkje

Lydia Boode zei

Hele gave tuto zeg. Goed om te weten dat het transfer papier de Copic Inkt vasthoud.
Hugs
Lydia

Sinikka zei

Dit ziet er zo leuk uit. En wat is het goed gelukt. Heerlijk dat de kleuren zo mooi uitkomen.
Super
Gr. Sinikka

Brenda zei

Heel erg mooi gedaan! en wat een leuk idee zo om je kleren op te leuken.
groetjes Brenda

arjette zei

Jeetje zeg, wat super leuk Samantha!!!! Wat een geweldig persoonlijk kadootje kan je zo maken, heel mooi!!!

gr. arjette.

Yvonne zei

Wat een geweldig leuk idee!
liefs Yvonne